Přeskočit na hlavní obsah

Vdolky s povidly

Budeme potřebovat:

500g hladké mouky
30g čerstvého droždí
3 žloutky
nastrouhanou citronovou kůru
50g měkkého másla
30g moučkového cukru
250ml vlažného mléka
špetku soli

Na ozdobu:

kelímek povidel
tvaroh
250ml smetany ke šlehání
3 lžíce moučkového cukru



Do vlažného mléka si rozdrobíme kvasnice, posypeme lžící mouky, jemně promícháme a necháme v teple vzejít kvásek.



Do druhé mísy si dáme žloutky a vyšleháme je se změklým máslem.




Smícháme si všechny ostatní suroviny a přidáme je ke žloutkové směsi.



Nakonec přidáme nastrouhanou kůru a kvásek.



Vypracované těsto si zasypeme moukou a necháme v teple kynout zhruba hodinu. Mělo by dvojnásobně zvětšit svůj objem.



Po vykynutí si těsto rozválíme na plát široký zhruba 1cm.



Začneme si vykrajovat malá kolečka. Pokud nemáte vykrajovátko, můžete použít i skleničku.



Do každého z nich uděláme prstem důlek.



Do hlubší pánve si nalijeme takové množství oleje, aby nám v něm vdolky plavaly. Dáváme je do pánve vždy důlkem dolů.



Vdolky se nám smažením nafouknou. Celý proces smažení trvá chviličku, dejte pozor, aby se vám vdolky nepřipálily.
 Po smažení je necháme chvíli na papírové utěrce, abychom se zbavili zbytečného oleje. Vyšleháme si smetanu na tuhou šlehačku a dáme chvíli vychladit do ledničky.



Každý vdolek namažeme povidly, ozdobíme lžičkou šlehačky a posypeme tvarohem. 
Dobrou chuť!


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Piškotový dort s krémem z Mascarpone

Na korpus budeme potřebovat: 1 hrnek hladké mouky 1 hrnek cukru krupice 5 vajec Krém: 250g Mascarpone 400ml smetany ke šlehání 20g cukr moučka Na ozdobu: cukrářská čokoládová poleva Milka čokoládová srdíčka 500g jahod jiné ovoce Postup: V mixéru vyšleháme vajíčka s cukrem do pěny. Šleháme minimálně 15 minut. Prosejeme mouku a postupně ji přidáme do vajíček. Těsto opatrně promícháme.  Troubu předehřejeme na 180 stupňů, vymažeme si formu máslem a vyložíme pečícím papírem. Těsto do ní nalijeme a dáme péct zhruba na 30 minut. Troubu během pečení raději neotvírejte, aby vám těsto nespadlo.  Zhruba 5 minut před koncem pečení troubu otevřeme a píchneme špejlí do těsta. Jestli se na ní těsto ještě nalepí, korpus není úplně upečený. Po upečení necháme korpus cca 10 minut ještě ve formě. Připravíme si krém. Dáme si do mixéru Mascarpone a cukr. Lehce prošplháme a přidáme smetanu. kterou spojíme s Mascarpone. Poté vyšleháme tuhý krém. Šleháme maximálně...

Skořicové šneky

Na těsto budeme potřebovat: 500g hladké mouky 3 lžíce cukru krupice špetka soli 1 kvasnice 250ml mléka 4 žloutky 150g Hery nastrouhaná kůra z citronu Na náplň: čtvrtka rozpuštěného másla 1 skořicový cukr 3 lžíce mleté skořice Postup: Do jedné mísy dáme 3 lžíce mouky, lžíci cukru, zalijeme vlažným mlékem a rozdrobíme celé kvasnice. Necháme v teple nakynout přibližně 20 minut. Do druhé mísy si dáme mouku, zbytek cukru, špetku soli, změklou Heru a nastrouháme citronovou kůru (podle chuti). Do těsta přidáme i všechny žloutky. Nakonec přidáme do mísy směs s kvasnicemi. Celou ji důkladně promícháme a uhněteme těsto. Hněteme přibližně 20 minut, aby se těsto nelepilo ke krajům mísy. Pokud lepí, přidáme mouku a opět důkladně prohněteme. Těsto přikryjeme čistou utěrkou a dáme kynout do tepla. Necháme kynout hodinu. Že těsto nakyne, poznáme tak, že bude zhruba 2x tak velké než před kynutím.  Vyndáme ho z mísy a vyvál...

Nadýchaný perník se švestkovou polevou

Na těsto budeme potřebovat: 2hrnky hladké mouky 1/2 hrnku cukru 1 hrnek mléka 1/2 hrnku oleje 1 vejce 1 kypřící prášek do perníku 1 vanilkový cukr 2 lžíce kakaa Na polevu: 200g sušených švestek 1 lžíci cukru špetku soli 3 lžičky skořice Postup: Příprava perníku je naprosto jednoduchá, smícháme si v míse všechny sypké suroviny a přidáme mléko, olej a vejce. Perník dáme péct do trouby předehřáté na 180 stupňů asi na půl hodiny. Mezitím si připravíme švestkovou polevu. Švestky opláchneme a dáme podusit, aby změkly. Až budou měkké, vezmeme tyčový mixér a rozmixujeme. Přidáme cukr, sůl a skořici a pokud je poleva moc hustá, tak trochu vody.  Na ještě teplý perník polevu rozetřeme, aby se trochu vsákla do perníku. Po vychladnutí bude perník lesklý a bude mít jemnou chuť švestek. Dobrou chuť!