Budeme potřebovat:
500g hladké mouky
30g čerstvého droždí
3 žloutky
nastrouhanou citronovou kůru
50g měkkého másla
30g moučkového cukru
250ml vlažného mléka
špetku soli
Na ozdobu:
kelímek povidel
tvaroh
250ml smetany ke šlehání
3 lžíce moučkového cukru
Do vlažného mléka si rozdrobíme kvasnice, posypeme lžící mouky, jemně promícháme a necháme v teple vzejít kvásek.
Do druhé mísy si dáme žloutky a vyšleháme je se změklým máslem.
Smícháme si všechny ostatní suroviny a přidáme je ke žloutkové směsi.
Nakonec přidáme nastrouhanou kůru a kvásek.
Vypracované těsto si zasypeme moukou a necháme v teple kynout zhruba hodinu. Mělo by dvojnásobně zvětšit svůj objem.
Po vykynutí si těsto rozválíme na plát široký zhruba 1cm.
Začneme si vykrajovat malá kolečka. Pokud nemáte vykrajovátko, můžete použít i skleničku.
Do každého z nich uděláme prstem důlek.
Do hlubší pánve si nalijeme takové množství oleje, aby nám v něm vdolky plavaly. Dáváme je do pánve vždy důlkem dolů.
Vdolky se nám smažením nafouknou. Celý proces smažení trvá chviličku, dejte pozor, aby se vám vdolky nepřipálily.
Po smažení je necháme chvíli na papírové utěrce, abychom se zbavili zbytečného oleje. Vyšleháme si smetanu na tuhou šlehačku a dáme chvíli vychladit do ledničky.
Každý vdolek namažeme povidly, ozdobíme lžičkou šlehačky a posypeme tvarohem.
Dobrou chuť!
Komentáře
Okomentovat