Přeskočit na hlavní obsah

Tartaletky s ovocem

Na těsto na 12 tartaletek budeme potřebovat:

190g hladké mouky
30g cukru krupice
100g změklého másla
1 vejce
1 lžíce vody

Na náplň:

500ml smetany na vaření
1 balíček plátkové želatiny
3 lžíce cukru krupice

Na ozdobu:

ovoce
oříšky

Postup:

Mouku s cukrem dáme do mísy a smícháme. Přidáme máslo nakrájené na kostky a prsty vytvoříme sypké těsto podobné drobence. přidáme vejce a lžíci vody a vytvarujeme těsto do koule. Pokud bude 
suché, přidáme vodu. 
Těsto si položíme na pomočená vál a rozvalujeme ho dlaní. Po zhruba minutě hnětení těsto vytvarujeme zpět do koule, zabalíme do potravinové folie a dáme vychladit na 2 hodiny do lednice.
Po uplynutí dvou hodin těsto vyndáme na pomočený vál a vyválíme těsto slabé zhruba 4 mm. 
Formičky si vymažeme máslem a z těsta vykrojíme kruhy o 0,5 cm větší než máme formičky a vložíme je do nich. 
Po vložení propíchneme každou tartaletku vidličkou, aby se nám nenafouklo a dáme péct do trouby do zlatova na 180 stupňů zhruba 15 minut.
Připravíme si náplň. Do hrnce si nalijeme smetanu a přidáme cukr aby se rozpustil. Vše děláme na mírném plamenu, aby se smetana nesrazila. želatinu namočíme do vody a zhruba po 10 minutách ji vyndáme, vložíme do hrnce se smetanou a necháme rozpustit.
Tartaletky naplníme smetanovou náplní a dáme vychladit do lednice. Až náplň zcela ztuhne, vyndáme tartaletky z lednice a ozdobíme je ovocem a oříšky. Je to ideální malý, a málo sladký dezert. Dobrou chuť!

















Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Piškotový dort s krémem z Mascarpone

Na korpus budeme potřebovat: 1 hrnek hladké mouky 1 hrnek cukru krupice 5 vajec Krém: 250g Mascarpone 400ml smetany ke šlehání 20g cukr moučka Na ozdobu: cukrářská čokoládová poleva Milka čokoládová srdíčka 500g jahod jiné ovoce Postup: V mixéru vyšleháme vajíčka s cukrem do pěny. Šleháme minimálně 15 minut. Prosejeme mouku a postupně ji přidáme do vajíček. Těsto opatrně promícháme.  Troubu předehřejeme na 180 stupňů, vymažeme si formu máslem a vyložíme pečícím papírem. Těsto do ní nalijeme a dáme péct zhruba na 30 minut. Troubu během pečení raději neotvírejte, aby vám těsto nespadlo.  Zhruba 5 minut před koncem pečení troubu otevřeme a píchneme špejlí do těsta. Jestli se na ní těsto ještě nalepí, korpus není úplně upečený. Po upečení necháme korpus cca 10 minut ještě ve formě. Připravíme si krém. Dáme si do mixéru Mascarpone a cukr. Lehce prošplháme a přidáme smetanu. kterou spojíme s Mascarpone. Poté vyšleháme tuhý krém. Šleháme maximálně...

Skořicové šneky

Na těsto budeme potřebovat: 500g hladké mouky 3 lžíce cukru krupice špetka soli 1 kvasnice 250ml mléka 4 žloutky 150g Hery nastrouhaná kůra z citronu Na náplň: čtvrtka rozpuštěného másla 1 skořicový cukr 3 lžíce mleté skořice Postup: Do jedné mísy dáme 3 lžíce mouky, lžíci cukru, zalijeme vlažným mlékem a rozdrobíme celé kvasnice. Necháme v teple nakynout přibližně 20 minut. Do druhé mísy si dáme mouku, zbytek cukru, špetku soli, změklou Heru a nastrouháme citronovou kůru (podle chuti). Do těsta přidáme i všechny žloutky. Nakonec přidáme do mísy směs s kvasnicemi. Celou ji důkladně promícháme a uhněteme těsto. Hněteme přibližně 20 minut, aby se těsto nelepilo ke krajům mísy. Pokud lepí, přidáme mouku a opět důkladně prohněteme. Těsto přikryjeme čistou utěrkou a dáme kynout do tepla. Necháme kynout hodinu. Že těsto nakyne, poznáme tak, že bude zhruba 2x tak velké než před kynutím.  Vyndáme ho z mísy a vyvál...

Nadýchaný perník se švestkovou polevou

Na těsto budeme potřebovat: 2hrnky hladké mouky 1/2 hrnku cukru 1 hrnek mléka 1/2 hrnku oleje 1 vejce 1 kypřící prášek do perníku 1 vanilkový cukr 2 lžíce kakaa Na polevu: 200g sušených švestek 1 lžíci cukru špetku soli 3 lžičky skořice Postup: Příprava perníku je naprosto jednoduchá, smícháme si v míse všechny sypké suroviny a přidáme mléko, olej a vejce. Perník dáme péct do trouby předehřáté na 180 stupňů asi na půl hodiny. Mezitím si připravíme švestkovou polevu. Švestky opláchneme a dáme podusit, aby změkly. Až budou měkké, vezmeme tyčový mixér a rozmixujeme. Přidáme cukr, sůl a skořici a pokud je poleva moc hustá, tak trochu vody.  Na ještě teplý perník polevu rozetřeme, aby se trochu vsákla do perníku. Po vychladnutí bude perník lesklý a bude mít jemnou chuť švestek. Dobrou chuť!