Přeskočit na hlavní obsah

Větrník na plech

Na těsto budeme potřebovat:

230g hladké mouky
špetku soli
750ml vody
230g Hery
8 vajec

Na první náplň:

150g moučkového cukru
750ml mléka
2 karamelové pudinky
250g másla

Na druhou náplň:

250ml smetany ke šlehání
50g moučkového cukru
1 ztužoval do šlehačky

Poleva:

250g cukru krupice
250ml smetany ke šlehání

Postup:

Dáme si hrnec na plotýnku a ve vodě si rozpustíme máslo. Přidáme sůl a přisypeme mouku. Mícháme, dokud se těsto nepřestane lepit na stěny hrnce, což trvá přibližně 3 minuty. Necháme ho vychladnout.
Po vychladnutí přidáme po jednom vejce. Je důležité, aby se vždy jedno přidané vejce úplně zašlehalo. Těsto si rozdělíme na 2 stejně velké plechy, rozetřeme a dáme péct do trouby přibližně na 30 minut při 200 stupních, než zezlátne. Pozor! Je důležité, troubu neotvírat. Těsto by pak splasklo a nemělo by ty správné "bubliny". 
Dáme se do přípravy první náplně. Do hrnce si nalijeme studené mléko a nasypeme pudinky, které důkladně promícháme s mlékem. Pudink uvaříme, přes hrnec si dáme alobal, aby se nám nevytvořil škraloup a necháme ho vychladnout.
Připravíme si druhou náplň. Vyšleháme si smetanu a přidáme do ní cukr.
Vezmeme si těsto z jednoho plechu a jako první na něj rozetřeme pudinkovou náplň, poté náplň ze šlehačky a dáme vychladit do ledničky. 
Mezitím si připravíme polevu. Nasypeme si cukr do většího hrnce a necháme zkaramelizovat při mírné teplotě na plotýnce, aby se nám karamel nepřipálil. Když se cukr úplně rozpustí, pomalu přilijeme smetanu. Je nutné dělat karamelovou polevu ve větším hrnci, protože při přilití smetany nabyde výrazně množství. Stále mícháme, dokud není karamel úplně tekutý.
Vyndáme si dezert z ledničky, přikryjeme ho těstem z druhého plechu a vše polijeme karamelovou polevou. 
Dezert můžeme podávat hned, ale je ještě lepší když ho dáme vychladit přes noc do ledničky. Dobrou chuť!
































Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Piškotový dort s krémem z Mascarpone

Na korpus budeme potřebovat: 1 hrnek hladké mouky 1 hrnek cukru krupice 5 vajec Krém: 250g Mascarpone 400ml smetany ke šlehání 20g cukr moučka Na ozdobu: cukrářská čokoládová poleva Milka čokoládová srdíčka 500g jahod jiné ovoce Postup: V mixéru vyšleháme vajíčka s cukrem do pěny. Šleháme minimálně 15 minut. Prosejeme mouku a postupně ji přidáme do vajíček. Těsto opatrně promícháme.  Troubu předehřejeme na 180 stupňů, vymažeme si formu máslem a vyložíme pečícím papírem. Těsto do ní nalijeme a dáme péct zhruba na 30 minut. Troubu během pečení raději neotvírejte, aby vám těsto nespadlo.  Zhruba 5 minut před koncem pečení troubu otevřeme a píchneme špejlí do těsta. Jestli se na ní těsto ještě nalepí, korpus není úplně upečený. Po upečení necháme korpus cca 10 minut ještě ve formě. Připravíme si krém. Dáme si do mixéru Mascarpone a cukr. Lehce prošplháme a přidáme smetanu. kterou spojíme s Mascarpone. Poté vyšleháme tuhý krém. Šleháme maximálně...

Skořicové šneky

Na těsto budeme potřebovat: 500g hladké mouky 3 lžíce cukru krupice špetka soli 1 kvasnice 250ml mléka 4 žloutky 150g Hery nastrouhaná kůra z citronu Na náplň: čtvrtka rozpuštěného másla 1 skořicový cukr 3 lžíce mleté skořice Postup: Do jedné mísy dáme 3 lžíce mouky, lžíci cukru, zalijeme vlažným mlékem a rozdrobíme celé kvasnice. Necháme v teple nakynout přibližně 20 minut. Do druhé mísy si dáme mouku, zbytek cukru, špetku soli, změklou Heru a nastrouháme citronovou kůru (podle chuti). Do těsta přidáme i všechny žloutky. Nakonec přidáme do mísy směs s kvasnicemi. Celou ji důkladně promícháme a uhněteme těsto. Hněteme přibližně 20 minut, aby se těsto nelepilo ke krajům mísy. Pokud lepí, přidáme mouku a opět důkladně prohněteme. Těsto přikryjeme čistou utěrkou a dáme kynout do tepla. Necháme kynout hodinu. Že těsto nakyne, poznáme tak, že bude zhruba 2x tak velké než před kynutím.  Vyndáme ho z mísy a vyvál...

Nadýchaný perník se švestkovou polevou

Na těsto budeme potřebovat: 2hrnky hladké mouky 1/2 hrnku cukru 1 hrnek mléka 1/2 hrnku oleje 1 vejce 1 kypřící prášek do perníku 1 vanilkový cukr 2 lžíce kakaa Na polevu: 200g sušených švestek 1 lžíci cukru špetku soli 3 lžičky skořice Postup: Příprava perníku je naprosto jednoduchá, smícháme si v míse všechny sypké suroviny a přidáme mléko, olej a vejce. Perník dáme péct do trouby předehřáté na 180 stupňů asi na půl hodiny. Mezitím si připravíme švestkovou polevu. Švestky opláchneme a dáme podusit, aby změkly. Až budou měkké, vezmeme tyčový mixér a rozmixujeme. Přidáme cukr, sůl a skořici a pokud je poleva moc hustá, tak trochu vody.  Na ještě teplý perník polevu rozetřeme, aby se trochu vsákla do perníku. Po vychladnutí bude perník lesklý a bude mít jemnou chuť švestek. Dobrou chuť!