Přeskočit na hlavní obsah

Banánovo-Nutellový dortík

Na těsto budeme potřebovat:

1/2 kostky Hery
1/2 hrnku krupicového cukru
1 vejce
2 zralé rozmačkané banány
1 a 1/2 hrnku hladké mouky
1/2 hrnku mléka

Na krém:

1 polotučný měkký tvaroh
2 lžíce Nutelly
2 banány
cukrářskou polevu 
drobné ovoce na ozdobu

Postup:

Nejprve si připravíme těsto. Do menšího hrnce si nasypeme cukr a rozpustíme si ho s máslem. Všechny ostatní suroviny dáme do mísy a smícháme. Nakonec přilijeme i rozpuštěný cukr s máslem a přidáme oba rozmačkané banány. Mixérem si vypracujeme těsto (kvůli rozmačkanému banánu nebude úplně hladké, ale to je v pořádku). 
Nalijeme ho do menší dortové formy (já jsem použila formu s průměrem 24 cm). Těsto dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů zhruba na hodinu.

Když se nám korpus peče, připravíme si krém. Do mísy dáme tvaroh a 2 lžíce Nutelly. Mixérem obě ingredience promícháme. Krém dáme vychladit do lednice.

Upečený korpus vyndáme z trouby a rozřízneme na 2 stejně široké pláty. Horní plát seřízneme tak, aby byl dort rovný i nahoře. Vyndáme si vychlazený krém a polovinu naneseme na první plát dortu. 
2 banány, které jsme měli na krém si nakrájíme na kolečka a naneseme na krém. Banány ještě potřeme trochou krému, aby se nám dort nedělil na 2 patra při porcování. 
Potom banánový střed přiklopíme druhým plátem a opět potřeme krémem. Takto připravený dort dáme vychladit do ledničky.

Dort dokola ozdobíme drobným ovocem a necháváme si mezi nim malé mezery. Nedoporučovala bych nakrájený banán, protože ten zčerná a nevypadal by na dortu hezky. Rozehřejeme si cukrářskou polevu a lijeme opatrně do mezer. Tím docílíme toho, že čokoláda bude opravdu jenom mezi ovocem, což nám udělá dort "pruhovaný". Zbylou čokoládou polijeme i střed dortu.

Dort dáme do ledničky zhruba na hodinu a můžeme podávat. 
Dobrou chuť!











Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Piškotový dort s krémem z Mascarpone

Na korpus budeme potřebovat: 1 hrnek hladké mouky 1 hrnek cukru krupice 5 vajec Krém: 250g Mascarpone 400ml smetany ke šlehání 20g cukr moučka Na ozdobu: cukrářská čokoládová poleva Milka čokoládová srdíčka 500g jahod jiné ovoce Postup: V mixéru vyšleháme vajíčka s cukrem do pěny. Šleháme minimálně 15 minut. Prosejeme mouku a postupně ji přidáme do vajíček. Těsto opatrně promícháme.  Troubu předehřejeme na 180 stupňů, vymažeme si formu máslem a vyložíme pečícím papírem. Těsto do ní nalijeme a dáme péct zhruba na 30 minut. Troubu během pečení raději neotvírejte, aby vám těsto nespadlo.  Zhruba 5 minut před koncem pečení troubu otevřeme a píchneme špejlí do těsta. Jestli se na ní těsto ještě nalepí, korpus není úplně upečený. Po upečení necháme korpus cca 10 minut ještě ve formě. Připravíme si krém. Dáme si do mixéru Mascarpone a cukr. Lehce prošplháme a přidáme smetanu. kterou spojíme s Mascarpone. Poté vyšleháme tuhý krém. Šleháme maximálně...

Skořicové šneky

Na těsto budeme potřebovat: 500g hladké mouky 3 lžíce cukru krupice špetka soli 1 kvasnice 250ml mléka 4 žloutky 150g Hery nastrouhaná kůra z citronu Na náplň: čtvrtka rozpuštěného másla 1 skořicový cukr 3 lžíce mleté skořice Postup: Do jedné mísy dáme 3 lžíce mouky, lžíci cukru, zalijeme vlažným mlékem a rozdrobíme celé kvasnice. Necháme v teple nakynout přibližně 20 minut. Do druhé mísy si dáme mouku, zbytek cukru, špetku soli, změklou Heru a nastrouháme citronovou kůru (podle chuti). Do těsta přidáme i všechny žloutky. Nakonec přidáme do mísy směs s kvasnicemi. Celou ji důkladně promícháme a uhněteme těsto. Hněteme přibližně 20 minut, aby se těsto nelepilo ke krajům mísy. Pokud lepí, přidáme mouku a opět důkladně prohněteme. Těsto přikryjeme čistou utěrkou a dáme kynout do tepla. Necháme kynout hodinu. Že těsto nakyne, poznáme tak, že bude zhruba 2x tak velké než před kynutím.  Vyndáme ho z mísy a vyvál...

Nadýchaný perník se švestkovou polevou

Na těsto budeme potřebovat: 2hrnky hladké mouky 1/2 hrnku cukru 1 hrnek mléka 1/2 hrnku oleje 1 vejce 1 kypřící prášek do perníku 1 vanilkový cukr 2 lžíce kakaa Na polevu: 200g sušených švestek 1 lžíci cukru špetku soli 3 lžičky skořice Postup: Příprava perníku je naprosto jednoduchá, smícháme si v míse všechny sypké suroviny a přidáme mléko, olej a vejce. Perník dáme péct do trouby předehřáté na 180 stupňů asi na půl hodiny. Mezitím si připravíme švestkovou polevu. Švestky opláchneme a dáme podusit, aby změkly. Až budou měkké, vezmeme tyčový mixér a rozmixujeme. Přidáme cukr, sůl a skořici a pokud je poleva moc hustá, tak trochu vody.  Na ještě teplý perník polevu rozetřeme, aby se trochu vsákla do perníku. Po vychladnutí bude perník lesklý a bude mít jemnou chuť švestek. Dobrou chuť!