Přeskočit na hlavní obsah

Velikonoční beránek


Budeme potřebovat:

7 vajec
300g polohrubé mouky
200g cukru krupice
1 vanilkový cukr
1/2 citronu



Nejprve si vymažeme formu na beránka máslem a vysypeme ji polohrubou moukou. Vezmeme si mísu a dáme do ní 2 celá vejce. U dalších pěti oddělíme žloutek od bílku a žloutky přidáme ke dvěma celým vejcím. Bílky si zatím dáme stranou do menší mísy.



Žloutky si vyšleháme s oběma cukry do pěny.




Do mísy přidáme nastrouhanou kůru z poloviny citronu a vymačkanou citronovou šťávu, také z poloviny citronu.



Citronovou šťávu vymačkejte přes dlaň druhé ruky, aby se vám do těsta nedostala citronová zrníčka.



Vše pořádně promícháme a přidáme mouku.




Z bílků si vyšleháme tuhý sníh. 



Vyšlehaný sníh poznáme tak, že když do něj namočíme konec prstu a obrátíme vzhůru, bude sníh na prstu pevně držet do špičky.



Ušlehaný sníh přidáme k celému těstu. Ale pozor, už ho nezašleháváme mixérem, ale stačí stěrkou, aby sníh zůstal stále nadýchaný.




Celé těsto si nalijeme do předem vysypané formy. Začínáme lít do "obličeje" beránka, aby nám těsto vyšlo a beránek měl vyplněnou celou hlavu. Těsto dáme péct do předehřáté trouby zhruba na půl hodiny při 180 stupních. Upečené těsto poznáme tak, že do něj zapíchneme špejli a pokud se na ni těsto nelepí, je hotové. 
Po vyndání necháme vychladnout, aby se nám beránek nerozpadl. Kolem krku uvážeme mašli, posypeme cukrem, nebo polijeme čokoládou a můžeme podávat. 
Dobrou chuť!




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Piškotový dort s krémem z Mascarpone

Na korpus budeme potřebovat: 1 hrnek hladké mouky 1 hrnek cukru krupice 5 vajec Krém: 250g Mascarpone 400ml smetany ke šlehání 20g cukr moučka Na ozdobu: cukrářská čokoládová poleva Milka čokoládová srdíčka 500g jahod jiné ovoce Postup: V mixéru vyšleháme vajíčka s cukrem do pěny. Šleháme minimálně 15 minut. Prosejeme mouku a postupně ji přidáme do vajíček. Těsto opatrně promícháme.  Troubu předehřejeme na 180 stupňů, vymažeme si formu máslem a vyložíme pečícím papírem. Těsto do ní nalijeme a dáme péct zhruba na 30 minut. Troubu během pečení raději neotvírejte, aby vám těsto nespadlo.  Zhruba 5 minut před koncem pečení troubu otevřeme a píchneme špejlí do těsta. Jestli se na ní těsto ještě nalepí, korpus není úplně upečený. Po upečení necháme korpus cca 10 minut ještě ve formě. Připravíme si krém. Dáme si do mixéru Mascarpone a cukr. Lehce prošplháme a přidáme smetanu. kterou spojíme s Mascarpone. Poté vyšleháme tuhý krém. Šleháme maximálně...

Skořicové šneky

Na těsto budeme potřebovat: 500g hladké mouky 3 lžíce cukru krupice špetka soli 1 kvasnice 250ml mléka 4 žloutky 150g Hery nastrouhaná kůra z citronu Na náplň: čtvrtka rozpuštěného másla 1 skořicový cukr 3 lžíce mleté skořice Postup: Do jedné mísy dáme 3 lžíce mouky, lžíci cukru, zalijeme vlažným mlékem a rozdrobíme celé kvasnice. Necháme v teple nakynout přibližně 20 minut. Do druhé mísy si dáme mouku, zbytek cukru, špetku soli, změklou Heru a nastrouháme citronovou kůru (podle chuti). Do těsta přidáme i všechny žloutky. Nakonec přidáme do mísy směs s kvasnicemi. Celou ji důkladně promícháme a uhněteme těsto. Hněteme přibližně 20 minut, aby se těsto nelepilo ke krajům mísy. Pokud lepí, přidáme mouku a opět důkladně prohněteme. Těsto přikryjeme čistou utěrkou a dáme kynout do tepla. Necháme kynout hodinu. Že těsto nakyne, poznáme tak, že bude zhruba 2x tak velké než před kynutím.  Vyndáme ho z mísy a vyvál...

Nadýchaný perník se švestkovou polevou

Na těsto budeme potřebovat: 2hrnky hladké mouky 1/2 hrnku cukru 1 hrnek mléka 1/2 hrnku oleje 1 vejce 1 kypřící prášek do perníku 1 vanilkový cukr 2 lžíce kakaa Na polevu: 200g sušených švestek 1 lžíci cukru špetku soli 3 lžičky skořice Postup: Příprava perníku je naprosto jednoduchá, smícháme si v míse všechny sypké suroviny a přidáme mléko, olej a vejce. Perník dáme péct do trouby předehřáté na 180 stupňů asi na půl hodiny. Mezitím si připravíme švestkovou polevu. Švestky opláchneme a dáme podusit, aby změkly. Až budou měkké, vezmeme tyčový mixér a rozmixujeme. Přidáme cukr, sůl a skořici a pokud je poleva moc hustá, tak trochu vody.  Na ještě teplý perník polevu rozetřeme, aby se trochu vsákla do perníku. Po vychladnutí bude perník lesklý a bude mít jemnou chuť švestek. Dobrou chuť!