Budeme potřebovat:
7 vajec
300g polohrubé mouky
200g cukru krupice
1 vanilkový cukr
1/2 citronu
300g polohrubé mouky
200g cukru krupice
1 vanilkový cukr
1/2 citronu
Nejprve si vymažeme formu na beránka máslem a vysypeme ji polohrubou moukou. Vezmeme si mísu a dáme do ní 2 celá vejce. U dalších pěti oddělíme žloutek od bílku a žloutky přidáme ke dvěma celým vejcím. Bílky si zatím dáme stranou do menší mísy.
Žloutky si vyšleháme s oběma cukry do pěny.
Do mísy přidáme nastrouhanou kůru z poloviny citronu a vymačkanou citronovou šťávu, také z poloviny citronu.
Citronovou šťávu vymačkejte přes dlaň druhé ruky, aby se vám do těsta nedostala citronová zrníčka.
Vše pořádně promícháme a přidáme mouku.
Z bílků si vyšleháme tuhý sníh.
Vyšlehaný sníh poznáme tak, že když do něj namočíme konec prstu a obrátíme vzhůru, bude sníh na prstu pevně držet do špičky.
Ušlehaný sníh přidáme k celému těstu. Ale pozor, už ho nezašleháváme mixérem, ale stačí stěrkou, aby sníh zůstal stále nadýchaný.
Celé těsto si nalijeme do předem vysypané formy. Začínáme lít do "obličeje" beránka, aby nám těsto vyšlo a beránek měl vyplněnou celou hlavu. Těsto dáme péct do předehřáté trouby zhruba na půl hodiny při 180 stupních. Upečené těsto poznáme tak, že do něj zapíchneme špejli a pokud se na ni těsto nelepí, je hotové.
Po vyndání necháme vychladnout, aby se nám beránek nerozpadl. Kolem krku uvážeme mašli, posypeme cukrem, nebo polijeme čokoládou a můžeme podávat.
Dobrou chuť!
Komentáře
Okomentovat