Přeskočit na hlavní obsah

Sváteční mazanec

Budeme potřebovat:

350g polohrubé mouky
150g hladké mouky
100g cukru krupice
200ml vlažného mléka
1 balíček čerstvého droždí
130g změklého másla
špetku soli
nastrouhanou kůru z 1/2 citronu
5 vejec
rozinky
trocha rumu



Obě mouky si prosejeme do mísy a uděláme si v nich důlek.



Do důlku si nalijeme vlažné mléko a do něj rozdrobíme čerstvé kvasnice. Pozor, mléko nesmí být úplně horké. Takto připravený kvásek přikryjeme čistou utěrkou a dáme na půl hodiny vzejít do tepla.



Po třiceti minutách si do kvásku nastrouháme citronovou kůru, změklé máslo sůl a cukr. Vše promícháme a přidáme 1 celé vejce a 3 žloutky.




Vše důkladně promícháme a těsto zpracujeme vařečkou, aby bylo hladké a nelepilo. Pokud lepí, přidáme mouku.



Připravené těsto zasypeme moukou a necháme kynout zhruba hodinu v teple. Po vykynutí by mělo být aspoň dvakrát tak veliké, jako před kynutím.
Rozinky si zatímdáme do misky, zalijeme rumem a necháme nabobtnat.



Po nakynutí těsto vyndáme z mísy, rukama zpracujeme přidáme do něj rozinky.



Takto připravený mazanec dáme na pečícím papírem vyložený plech a necháme ještě 30 minut kynout. Mezitím si předehřejeme troubu na 180 stupňů. 



Po uplynutí půl hodinky si rozšleháme 1 zbylé vajíčko a potřeme s ním celý mazanec, aby se po upečení pěkně lesknul. Mazanec dáme do trouby. Prvních 5 minut pečeme na 180 stupňů a potom ještě 50 minut na 130 stupňů.
Dobrou chuť!














Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Piškotový dort s krémem z Mascarpone

Na korpus budeme potřebovat: 1 hrnek hladké mouky 1 hrnek cukru krupice 5 vajec Krém: 250g Mascarpone 400ml smetany ke šlehání 20g cukr moučka Na ozdobu: cukrářská čokoládová poleva Milka čokoládová srdíčka 500g jahod jiné ovoce Postup: V mixéru vyšleháme vajíčka s cukrem do pěny. Šleháme minimálně 15 minut. Prosejeme mouku a postupně ji přidáme do vajíček. Těsto opatrně promícháme.  Troubu předehřejeme na 180 stupňů, vymažeme si formu máslem a vyložíme pečícím papírem. Těsto do ní nalijeme a dáme péct zhruba na 30 minut. Troubu během pečení raději neotvírejte, aby vám těsto nespadlo.  Zhruba 5 minut před koncem pečení troubu otevřeme a píchneme špejlí do těsta. Jestli se na ní těsto ještě nalepí, korpus není úplně upečený. Po upečení necháme korpus cca 10 minut ještě ve formě. Připravíme si krém. Dáme si do mixéru Mascarpone a cukr. Lehce prošplháme a přidáme smetanu. kterou spojíme s Mascarpone. Poté vyšleháme tuhý krém. Šleháme maximálně...

Skořicové šneky

Na těsto budeme potřebovat: 500g hladké mouky 3 lžíce cukru krupice špetka soli 1 kvasnice 250ml mléka 4 žloutky 150g Hery nastrouhaná kůra z citronu Na náplň: čtvrtka rozpuštěného másla 1 skořicový cukr 3 lžíce mleté skořice Postup: Do jedné mísy dáme 3 lžíce mouky, lžíci cukru, zalijeme vlažným mlékem a rozdrobíme celé kvasnice. Necháme v teple nakynout přibližně 20 minut. Do druhé mísy si dáme mouku, zbytek cukru, špetku soli, změklou Heru a nastrouháme citronovou kůru (podle chuti). Do těsta přidáme i všechny žloutky. Nakonec přidáme do mísy směs s kvasnicemi. Celou ji důkladně promícháme a uhněteme těsto. Hněteme přibližně 20 minut, aby se těsto nelepilo ke krajům mísy. Pokud lepí, přidáme mouku a opět důkladně prohněteme. Těsto přikryjeme čistou utěrkou a dáme kynout do tepla. Necháme kynout hodinu. Že těsto nakyne, poznáme tak, že bude zhruba 2x tak velké než před kynutím.  Vyndáme ho z mísy a vyvál...

Nadýchaný perník se švestkovou polevou

Na těsto budeme potřebovat: 2hrnky hladké mouky 1/2 hrnku cukru 1 hrnek mléka 1/2 hrnku oleje 1 vejce 1 kypřící prášek do perníku 1 vanilkový cukr 2 lžíce kakaa Na polevu: 200g sušených švestek 1 lžíci cukru špetku soli 3 lžičky skořice Postup: Příprava perníku je naprosto jednoduchá, smícháme si v míse všechny sypké suroviny a přidáme mléko, olej a vejce. Perník dáme péct do trouby předehřáté na 180 stupňů asi na půl hodiny. Mezitím si připravíme švestkovou polevu. Švestky opláchneme a dáme podusit, aby změkly. Až budou měkké, vezmeme tyčový mixér a rozmixujeme. Přidáme cukr, sůl a skořici a pokud je poleva moc hustá, tak trochu vody.  Na ještě teplý perník polevu rozetřeme, aby se trochu vsákla do perníku. Po vychladnutí bude perník lesklý a bude mít jemnou chuť švestek. Dobrou chuť!