Budeme potřebovat:
350g polohrubé mouky
150g hladké mouky
100g cukru krupice
100g cukru krupice
200ml vlažného mléka
1 balíček čerstvého droždí
130g změklého másla
špetku soli
nastrouhanou kůru z 1/2 citronu
5 vejec
rozinky
trocha rumu
trocha rumu
Obě mouky si prosejeme do mísy a uděláme si v nich důlek.
Do důlku si nalijeme vlažné mléko a do něj rozdrobíme čerstvé kvasnice. Pozor, mléko nesmí být úplně horké. Takto připravený kvásek přikryjeme čistou utěrkou a dáme na půl hodiny vzejít do tepla.
Po třiceti minutách si do kvásku nastrouháme citronovou kůru, změklé máslo sůl a cukr. Vše promícháme a přidáme 1 celé vejce a 3 žloutky.
Vše důkladně promícháme a těsto zpracujeme vařečkou, aby bylo hladké a nelepilo. Pokud lepí, přidáme mouku.
Připravené těsto zasypeme moukou a necháme kynout zhruba hodinu v teple. Po vykynutí by mělo být aspoň dvakrát tak veliké, jako před kynutím.
Rozinky si zatímdáme do misky, zalijeme rumem a necháme nabobtnat.
Po nakynutí těsto vyndáme z mísy, rukama zpracujeme přidáme do něj rozinky.
Takto připravený mazanec dáme na pečícím papírem vyložený plech a necháme ještě 30 minut kynout. Mezitím si předehřejeme troubu na 180 stupňů.
Po uplynutí půl hodinky si rozšleháme 1 zbylé vajíčko a potřeme s ním celý mazanec, aby se po upečení pěkně lesknul. Mazanec dáme do trouby. Prvních 5 minut pečeme na 180 stupňů a potom ještě 50 minut na 130 stupňů.
Dobrou chuť!
Komentáře
Okomentovat