Na těsto budeme potřebovat:
4 vejce
1 hrnek cukru krupice
2 hrnky polohrubé mouky
2 lžičky jedlé sody
2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
špetku soli
1 hrnek oleje
1 lžíce mleté skořice
7ks větší mrkve
1 hrnek nasekaných vlašských ořechů
Na krém:
750g Mascarpone
3 lžíce moučkového cukru
šťáva z 1/2 citronu
Do mísy si dáme vejce, rozšleháme a přidáme cukr.
Pořádně promícháme.
Přidáme mouku, jedlou sodu, kypřící prášek, sůl a vše znovu promícháme do hladkého těsta.
Nakonec přidáme nasekané ořechy (jestli nemáte sekané, stačí je dát do pytlíku, zakrýt utěrkou a nasekat paličkou na maso, nebo válečkem) skořici a nastrouhanou mrkev.
Umíchané těsto vlijeme do plechu vyloženého pečícím papírem.
Těsto si rovnoměrně rozetřeme na plech a pečeme v troubě zhruba hodinu na 170 stupňů. Po uplynuté hodině těsto zkontrolujeme špejlí. Když ji píchneme do dortu a těsto se na ni nelepí, dort je hotový.
Připravíme si krém. Do menší mísy si dáme Mascarpone a sešleháme všechny dohromady.
Nakapeme do nich citron (kapejte ho přes ruku, abyste v krému neměli zrníčka).
Nakonec přidáme i cukr. Nemusíte ho dávat moc, já jsem nakonec nedala ani 2 lžíce.
Všechno důkladně promícháme a necháme odpočinout. Krém nemusíte dávat do lednice, aby vám šel snadněji rozetřít a nebyl příliš tuhý.
Dortík vyndáme z trouby, necháme chvíli vychladnout a překrojíme napůl. Obě poloviny překrojíme ještě podélně, abychom je mohli natřít krémem.
Všem naříznutým částím odřízneme tvrdé kraje, aby nám vznikl hezký obdélník bez opečených stran.
Dva díly si namažeme krémem krémem a přiklopíme druhou polovinou bez krému.
Oba dortíky pomažeme krémem jak nahoře, tak ze všech stran a uhladíme.
Teď přijde na řadu zdobení. Dortíky ani zdobit nemusíte, ale nazdobené jsou veselejší. Já jsem z odříznutých tvrdých částí udělala malé drobečky a ty jsem přilepila na strany dortu.
Rozhodla jsem se, že oba dortíky ozdobím fondánovými mrkvičkami. 3/4 fondánu jsem nabarvila zeleným potravinářským barvivem a zbytek oranžovým.
Zelený fondán jsem si vyválela na celku placku a nakrájela na malé obdélníky. Nastříhala jsem tak z fondánu "trávu". Do dortíku jsem si udělala vždy díru špejlí a zapíchla "trávu" ze zeleného fondánu. Z oranžového fondánu jsem si udělala mrkvičky a znovu zapíchla do dortíku. Dorty jsem na některých místech ještě posypala zbytkem mletých vlašských ořechů a doupravila všechny mrkvičky.
Dortík nechte v ledničce nachladit, nejlepší je druhý den. Tento recept je vhodný i na dort v kulaté, klasické dortové formě. Dobrou chuť!
Komentáře
Okomentovat