Přeskočit na hlavní obsah

Mrkvový dortík


Na těsto budeme potřebovat:

4 vejce
1 hrnek cukru krupice
2 hrnky polohrubé mouky
2 lžičky jedlé sody
2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
špetku soli
1 hrnek oleje
1 lžíce mleté skořice
7ks větší mrkve
1 hrnek nasekaných vlašských ořechů

Na krém:

750g Mascarpone
3 lžíce moučkového cukru
šťáva z 1/2 citronu



Do mísy si dáme vejce, rozšleháme a přidáme cukr.



Pořádně promícháme.



Přidáme mouku, jedlou sodu, kypřící prášek, sůl a vše znovu promícháme do hladkého těsta.




Nakonec přidáme nasekané ořechy (jestli nemáte sekané, stačí je dát do pytlíku, zakrýt utěrkou a nasekat paličkou na maso, nebo válečkem) skořici a nastrouhanou mrkev.




Umíchané těsto vlijeme do plechu vyloženého pečícím papírem.



Těsto si rovnoměrně rozetřeme na plech a pečeme v troubě zhruba hodinu na 170 stupňů. Po uplynuté hodině těsto zkontrolujeme špejlí. Když ji píchneme do dortu a těsto se na ni nelepí, dort je hotový.



Připravíme si krém. Do menší mísy si dáme Mascarpone a sešleháme všechny dohromady.



Nakapeme do nich citron (kapejte ho přes ruku, abyste v krému neměli zrníčka).



Nakonec přidáme i cukr. Nemusíte ho dávat moc, já jsem nakonec nedala ani 2 lžíce.



Všechno důkladně promícháme a necháme odpočinout. Krém nemusíte dávat do lednice, aby vám šel snadněji rozetřít a nebyl příliš tuhý.



Dortík vyndáme z trouby, necháme chvíli vychladnout a překrojíme napůl. Obě poloviny překrojíme ještě podélně, abychom je mohli natřít krémem.



Všem naříznutým částím odřízneme tvrdé kraje, aby nám vznikl hezký obdélník bez opečených stran.



Dva díly si namažeme krémem krémem a přiklopíme druhou polovinou bez krému.



Oba dortíky pomažeme krémem jak nahoře, tak ze všech stran a uhladíme.



Teď přijde na řadu zdobení. Dortíky ani zdobit nemusíte, ale nazdobené jsou veselejší. Já jsem z odříznutých tvrdých částí udělala malé drobečky a ty jsem přilepila na strany dortu.



Rozhodla jsem se, že oba dortíky ozdobím fondánovými mrkvičkami. 3/4 fondánu jsem nabarvila zeleným potravinářským barvivem a zbytek oranžovým.




Zelený fondán jsem si vyválela na celku placku a nakrájela na malé obdélníky. Nastříhala jsem tak z fondánu "trávu". Do dortíku jsem si udělala vždy díru špejlí a zapíchla "trávu" ze zeleného fondánu. Z oranžového fondánu jsem si udělala mrkvičky a znovu zapíchla do dortíku. Dorty jsem na některých místech ještě posypala zbytkem mletých vlašských ořechů a doupravila všechny mrkvičky.



Dortík nechte v ledničce nachladit, nejlepší je druhý den. Tento recept je vhodný i na dort v kulaté, klasické dortové formě. Dobrou chuť!


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Piškotový dort s krémem z Mascarpone

Na korpus budeme potřebovat: 1 hrnek hladké mouky 1 hrnek cukru krupice 5 vajec Krém: 250g Mascarpone 400ml smetany ke šlehání 20g cukr moučka Na ozdobu: cukrářská čokoládová poleva Milka čokoládová srdíčka 500g jahod jiné ovoce Postup: V mixéru vyšleháme vajíčka s cukrem do pěny. Šleháme minimálně 15 minut. Prosejeme mouku a postupně ji přidáme do vajíček. Těsto opatrně promícháme.  Troubu předehřejeme na 180 stupňů, vymažeme si formu máslem a vyložíme pečícím papírem. Těsto do ní nalijeme a dáme péct zhruba na 30 minut. Troubu během pečení raději neotvírejte, aby vám těsto nespadlo.  Zhruba 5 minut před koncem pečení troubu otevřeme a píchneme špejlí do těsta. Jestli se na ní těsto ještě nalepí, korpus není úplně upečený. Po upečení necháme korpus cca 10 minut ještě ve formě. Připravíme si krém. Dáme si do mixéru Mascarpone a cukr. Lehce prošplháme a přidáme smetanu. kterou spojíme s Mascarpone. Poté vyšleháme tuhý krém. Šleháme maximálně...

Skořicové šneky

Na těsto budeme potřebovat: 500g hladké mouky 3 lžíce cukru krupice špetka soli 1 kvasnice 250ml mléka 4 žloutky 150g Hery nastrouhaná kůra z citronu Na náplň: čtvrtka rozpuštěného másla 1 skořicový cukr 3 lžíce mleté skořice Postup: Do jedné mísy dáme 3 lžíce mouky, lžíci cukru, zalijeme vlažným mlékem a rozdrobíme celé kvasnice. Necháme v teple nakynout přibližně 20 minut. Do druhé mísy si dáme mouku, zbytek cukru, špetku soli, změklou Heru a nastrouháme citronovou kůru (podle chuti). Do těsta přidáme i všechny žloutky. Nakonec přidáme do mísy směs s kvasnicemi. Celou ji důkladně promícháme a uhněteme těsto. Hněteme přibližně 20 minut, aby se těsto nelepilo ke krajům mísy. Pokud lepí, přidáme mouku a opět důkladně prohněteme. Těsto přikryjeme čistou utěrkou a dáme kynout do tepla. Necháme kynout hodinu. Že těsto nakyne, poznáme tak, že bude zhruba 2x tak velké než před kynutím.  Vyndáme ho z mísy a vyvál...

Nadýchaný perník se švestkovou polevou

Na těsto budeme potřebovat: 2hrnky hladké mouky 1/2 hrnku cukru 1 hrnek mléka 1/2 hrnku oleje 1 vejce 1 kypřící prášek do perníku 1 vanilkový cukr 2 lžíce kakaa Na polevu: 200g sušených švestek 1 lžíci cukru špetku soli 3 lžičky skořice Postup: Příprava perníku je naprosto jednoduchá, smícháme si v míse všechny sypké suroviny a přidáme mléko, olej a vejce. Perník dáme péct do trouby předehřáté na 180 stupňů asi na půl hodiny. Mezitím si připravíme švestkovou polevu. Švestky opláchneme a dáme podusit, aby změkly. Až budou měkké, vezmeme tyčový mixér a rozmixujeme. Přidáme cukr, sůl a skořici a pokud je poleva moc hustá, tak trochu vody.  Na ještě teplý perník polevu rozetřeme, aby se trochu vsákla do perníku. Po vychladnutí bude perník lesklý a bude mít jemnou chuť švestek. Dobrou chuť!