Přeskočit na hlavní obsah

Tradiční karamelové větrníky


Na těsto budeme potřebovat:

325ml vody
115g Hery
115g hladké mouky
4 vejce
špetku soli

Na karamelovou šlehačku:

250ml 33% smetany ke šlehání
50ml smetany ke šlehání (nemusí být 33%)
50g cukru krupice

Na pudinkový krém:

350ml polotučného mléka
1 vanilkový pudinkový prášek
30g moučkového cukru
250ml 33% smetany ke šlehání

Na karamelovou polevu:

100g cukru krupice
150ml smetany ke šlehání
50g moučkového cukru

Vodu si nalijeme do hrnce a rozpustíme si v ní máslo a sůl.
Když ve vodě nebudou kousky nerozehřátého másla, postupně přisypáváme mouku. Těsto mícháme do té doby, než se přestane lepit na stěny hrnce. Tento proces trvá zhruba 5 minut.

Těsto si necháme úplně vychladnout. Po vychladnutí si ho přendáme do mísy, ve které ho budeme šlehat. Těsto šleháme mixérem a přidáváme do něj postupně všechna vejce. Je důležité, aby se vejce přidávala po jednom a vždy se důkladně zašlehala.

Když nám vznikne hladká konzistence, těsto si přendáme do cukrářského pytlíku a na plech vyložený pečícím papírem si vytvoříme z těsta spirálky. Nechte si mezi nimi místo.

Troubu si předehřejeme na 200 stupňů a pečeme zhruba 30 minut. Troubu během pečení neotvírejte, těsto by vám nevyběhlo.

Pustíme se do přípravy karamelového krému. Do menšího hrnce si nasypeme krupicový cukr a na mírné teplotě necháme rozpustit. Když je cukr tekutý, pomalu přilijeme 50ml smetany. 
Karamel necháme vychladnout a občas zamícháme, aby se nám neslepil. Zatím si vyšleháme tuhou šlehačku z 33% smetany ke šlehání. Úplně vychladnutý karamel smícháme ručně metlou s karamelem. Pozor, karamel musí být opravdu úplně studený, jinak se vám šlehačka zdrcne.
Takto připravený krém si dáme vychladit do lednice.

Vyndáme si větrníky z trouby, necháme chvíli vychladnout s rozkrojíme i je podélně na dvě části.
Poté necháme vychladnout úplně.

Připravíme si pudinkový krém. Vyšleháme si 33% smetanu a necháme vychladit v lednici.
Uvaříme si pudink dle návodu na obalu a necháme vychladnout. Přikryjeme si ho mikrotenovým sáčkem, aby se nám na něm nevytvořil škraloup. Občas promícháme. 

Vyšlehanou šlehačku si smícháme rušně s pudinkem. Pozor, pudink musí být opravdu studený, jinak se vám opět šlehačka zdrcne.

Připravíme si karamelovou polevu. Postup je naprosto stejný s přípravou karamelové šlehačky. Cukr si rozpustíme, přidáme smetanu a nyní přidáme navíc ještě moučkový cukr, aby byla poleva světlejší a chuťově výraznější.
Polevu si přendáme do malé misky a namáčíme v ní horní část větrníků.

Oba připravené krémy si přendáme do cukrářských pytlíků. Jako první dáváme pudinkový krém a poté karamelovou šlehačku. Zdobíme vždy od středu.

Krémy přiklopíme druhou částí větrníku s karamelovou polevou a máme hotovo. Dáme na hodinku ztuhnout do ledničky a můžeme podávat.
Dobrou chuť!


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Piškotový dort s krémem z Mascarpone

Na korpus budeme potřebovat: 1 hrnek hladké mouky 1 hrnek cukru krupice 5 vajec Krém: 250g Mascarpone 400ml smetany ke šlehání 20g cukr moučka Na ozdobu: cukrářská čokoládová poleva Milka čokoládová srdíčka 500g jahod jiné ovoce Postup: V mixéru vyšleháme vajíčka s cukrem do pěny. Šleháme minimálně 15 minut. Prosejeme mouku a postupně ji přidáme do vajíček. Těsto opatrně promícháme.  Troubu předehřejeme na 180 stupňů, vymažeme si formu máslem a vyložíme pečícím papírem. Těsto do ní nalijeme a dáme péct zhruba na 30 minut. Troubu během pečení raději neotvírejte, aby vám těsto nespadlo.  Zhruba 5 minut před koncem pečení troubu otevřeme a píchneme špejlí do těsta. Jestli se na ní těsto ještě nalepí, korpus není úplně upečený. Po upečení necháme korpus cca 10 minut ještě ve formě. Připravíme si krém. Dáme si do mixéru Mascarpone a cukr. Lehce prošplháme a přidáme smetanu. kterou spojíme s Mascarpone. Poté vyšleháme tuhý krém. Šleháme maximálně...

Skořicové šneky

Na těsto budeme potřebovat: 500g hladké mouky 3 lžíce cukru krupice špetka soli 1 kvasnice 250ml mléka 4 žloutky 150g Hery nastrouhaná kůra z citronu Na náplň: čtvrtka rozpuštěného másla 1 skořicový cukr 3 lžíce mleté skořice Postup: Do jedné mísy dáme 3 lžíce mouky, lžíci cukru, zalijeme vlažným mlékem a rozdrobíme celé kvasnice. Necháme v teple nakynout přibližně 20 minut. Do druhé mísy si dáme mouku, zbytek cukru, špetku soli, změklou Heru a nastrouháme citronovou kůru (podle chuti). Do těsta přidáme i všechny žloutky. Nakonec přidáme do mísy směs s kvasnicemi. Celou ji důkladně promícháme a uhněteme těsto. Hněteme přibližně 20 minut, aby se těsto nelepilo ke krajům mísy. Pokud lepí, přidáme mouku a opět důkladně prohněteme. Těsto přikryjeme čistou utěrkou a dáme kynout do tepla. Necháme kynout hodinu. Že těsto nakyne, poznáme tak, že bude zhruba 2x tak velké než před kynutím.  Vyndáme ho z mísy a vyvál...

Nadýchaný perník se švestkovou polevou

Na těsto budeme potřebovat: 2hrnky hladké mouky 1/2 hrnku cukru 1 hrnek mléka 1/2 hrnku oleje 1 vejce 1 kypřící prášek do perníku 1 vanilkový cukr 2 lžíce kakaa Na polevu: 200g sušených švestek 1 lžíci cukru špetku soli 3 lžičky skořice Postup: Příprava perníku je naprosto jednoduchá, smícháme si v míse všechny sypké suroviny a přidáme mléko, olej a vejce. Perník dáme péct do trouby předehřáté na 180 stupňů asi na půl hodiny. Mezitím si připravíme švestkovou polevu. Švestky opláchneme a dáme podusit, aby změkly. Až budou měkké, vezmeme tyčový mixér a rozmixujeme. Přidáme cukr, sůl a skořici a pokud je poleva moc hustá, tak trochu vody.  Na ještě teplý perník polevu rozetřeme, aby se trochu vsákla do perníku. Po vychladnutí bude perník lesklý a bude mít jemnou chuť švestek. Dobrou chuť!