Na těsto budeme potřebovat:
325ml vody
115g Hery
115g hladké mouky
4 vejce
špetku soli
Na karamelovou šlehačku:
250ml 33% smetany ke šlehání
50ml smetany ke šlehání (nemusí být 33%)
50g cukru krupice
Na pudinkový krém:
350ml polotučného mléka
1 vanilkový pudinkový prášek
30g moučkového cukru
250ml 33% smetany ke šlehání
Na karamelovou polevu:
100g cukru krupice
150ml smetany ke šlehání
50g moučkového cukru
Vodu si nalijeme do hrnce a rozpustíme si v ní máslo a sůl.
Když ve vodě nebudou kousky nerozehřátého másla, postupně přisypáváme mouku. Těsto mícháme do té doby, než se přestane lepit na stěny hrnce. Tento proces trvá zhruba 5 minut.
Těsto si necháme úplně vychladnout. Po vychladnutí si ho přendáme do mísy, ve které ho budeme šlehat. Těsto šleháme mixérem a přidáváme do něj postupně všechna vejce. Je důležité, aby se vejce přidávala po jednom a vždy se důkladně zašlehala.
Když nám vznikne hladká konzistence, těsto si přendáme do cukrářského pytlíku a na plech vyložený pečícím papírem si vytvoříme z těsta spirálky. Nechte si mezi nimi místo.
Troubu si předehřejeme na 200 stupňů a pečeme zhruba 30 minut. Troubu během pečení neotvírejte, těsto by vám nevyběhlo.
Pustíme se do přípravy karamelového krému. Do menšího hrnce si nasypeme krupicový cukr a na mírné teplotě necháme rozpustit. Když je cukr tekutý, pomalu přilijeme 50ml smetany.
Karamel necháme vychladnout a občas zamícháme, aby se nám neslepil. Zatím si vyšleháme tuhou šlehačku z 33% smetany ke šlehání. Úplně vychladnutý karamel smícháme ručně metlou s karamelem. Pozor, karamel musí být opravdu úplně studený, jinak se vám šlehačka zdrcne.
Takto připravený krém si dáme vychladit do lednice.
Vyndáme si větrníky z trouby, necháme chvíli vychladnout s rozkrojíme i je podélně na dvě části.
Poté necháme vychladnout úplně.
Připravíme si pudinkový krém. Vyšleháme si 33% smetanu a necháme vychladit v lednici.
Uvaříme si pudink dle návodu na obalu a necháme vychladnout. Přikryjeme si ho mikrotenovým sáčkem, aby se nám na něm nevytvořil škraloup. Občas promícháme.
Vyšlehanou šlehačku si smícháme rušně s pudinkem. Pozor, pudink musí být opravdu studený, jinak se vám opět šlehačka zdrcne.
Připravíme si karamelovou polevu. Postup je naprosto stejný s přípravou karamelové šlehačky. Cukr si rozpustíme, přidáme smetanu a nyní přidáme navíc ještě moučkový cukr, aby byla poleva světlejší a chuťově výraznější.
Polevu si přendáme do malé misky a namáčíme v ní horní část větrníků.
Oba připravené krémy si přendáme do cukrářských pytlíků. Jako první dáváme pudinkový krém a poté karamelovou šlehačku. Zdobíme vždy od středu.
Krémy přiklopíme druhou částí větrníku s karamelovou polevou a máme hotovo. Dáme na hodinku ztuhnout do ledničky a můžeme podávat.
Dobrou chuť!
Komentáře
Okomentovat