Přeskočit na hlavní obsah

Míša dortík

Na těsto budeme potřebovat:

6 vajec
6 lžic polohrubé mouky
6 lžic moučkového cukru
2 lžíce oleje
1 čajová lžička kypřícího prášku do pečiva
3 lžíce kakaa

Na krém:

250g másla
500g měkkého tvarohu
3 lžíce moučkového cukru

Na polevu:

120g čokolády na vaření
100g másla
2 lžíce mléka



Nejprve si oddělíme bílky od žloutků.



Žloutky si vyšleháme s cukrem do pěny.



Přidáme olej, kypřící prášek, mouku, kakao a důkladně mixérem promícháme.




Z oddělených bílků si vyšleháme tuhý sníh.




Tuhý sníh si přidáme do kakaového těsta a stěrkou promícháme.



Pozor, těsto se sněhem už nemixujeme, aby nám sníh nespadnul. Takto připravené těsto si nalijeme do pečícím papírem vyložené formy/plechu a dáme péct do trouby předehřáté na 170 stupňů zhruba na 30 minut. 



Když se nám těsto peče, uděláme si krém. Do mísy si dáme změklé máslo, rozšleháme si ho cukrem a přidáme tvaroh. Důkladně vše promícháme a dáme vychladit do lednice.




Upečený piškot si vyndáme z trouby a potřeme ho tvarohovou směsí. Dáme opět vychladit do lednice a připravíme si polevu. Do malého hrnce si dáme máslo a rozpustíme si v něm čokoládu. Až získáme hladkou konzistenci, přidáme mléko a promícháme. Vyndáme si piškot s tvarohovým krémem z lednice a polijeme ho čokoládovou polevou.
Celý dezert dáme ještě na hodinu vychladnout a můžeme podávat.
Dobrou chuť!





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Piškotový dort s krémem z Mascarpone

Na korpus budeme potřebovat: 1 hrnek hladké mouky 1 hrnek cukru krupice 5 vajec Krém: 250g Mascarpone 400ml smetany ke šlehání 20g cukr moučka Na ozdobu: cukrářská čokoládová poleva Milka čokoládová srdíčka 500g jahod jiné ovoce Postup: V mixéru vyšleháme vajíčka s cukrem do pěny. Šleháme minimálně 15 minut. Prosejeme mouku a postupně ji přidáme do vajíček. Těsto opatrně promícháme.  Troubu předehřejeme na 180 stupňů, vymažeme si formu máslem a vyložíme pečícím papírem. Těsto do ní nalijeme a dáme péct zhruba na 30 minut. Troubu během pečení raději neotvírejte, aby vám těsto nespadlo.  Zhruba 5 minut před koncem pečení troubu otevřeme a píchneme špejlí do těsta. Jestli se na ní těsto ještě nalepí, korpus není úplně upečený. Po upečení necháme korpus cca 10 minut ještě ve formě. Připravíme si krém. Dáme si do mixéru Mascarpone a cukr. Lehce prošplháme a přidáme smetanu. kterou spojíme s Mascarpone. Poté vyšleháme tuhý krém. Šleháme maximálně...

Skořicové šneky

Na těsto budeme potřebovat: 500g hladké mouky 3 lžíce cukru krupice špetka soli 1 kvasnice 250ml mléka 4 žloutky 150g Hery nastrouhaná kůra z citronu Na náplň: čtvrtka rozpuštěného másla 1 skořicový cukr 3 lžíce mleté skořice Postup: Do jedné mísy dáme 3 lžíce mouky, lžíci cukru, zalijeme vlažným mlékem a rozdrobíme celé kvasnice. Necháme v teple nakynout přibližně 20 minut. Do druhé mísy si dáme mouku, zbytek cukru, špetku soli, změklou Heru a nastrouháme citronovou kůru (podle chuti). Do těsta přidáme i všechny žloutky. Nakonec přidáme do mísy směs s kvasnicemi. Celou ji důkladně promícháme a uhněteme těsto. Hněteme přibližně 20 minut, aby se těsto nelepilo ke krajům mísy. Pokud lepí, přidáme mouku a opět důkladně prohněteme. Těsto přikryjeme čistou utěrkou a dáme kynout do tepla. Necháme kynout hodinu. Že těsto nakyne, poznáme tak, že bude zhruba 2x tak velké než před kynutím.  Vyndáme ho z mísy a vyvál...

Nadýchaný perník se švestkovou polevou

Na těsto budeme potřebovat: 2hrnky hladké mouky 1/2 hrnku cukru 1 hrnek mléka 1/2 hrnku oleje 1 vejce 1 kypřící prášek do perníku 1 vanilkový cukr 2 lžíce kakaa Na polevu: 200g sušených švestek 1 lžíci cukru špetku soli 3 lžičky skořice Postup: Příprava perníku je naprosto jednoduchá, smícháme si v míse všechny sypké suroviny a přidáme mléko, olej a vejce. Perník dáme péct do trouby předehřáté na 180 stupňů asi na půl hodiny. Mezitím si připravíme švestkovou polevu. Švestky opláchneme a dáme podusit, aby změkly. Až budou měkké, vezmeme tyčový mixér a rozmixujeme. Přidáme cukr, sůl a skořici a pokud je poleva moc hustá, tak trochu vody.  Na ještě teplý perník polevu rozetřeme, aby se trochu vsákla do perníku. Po vychladnutí bude perník lesklý a bude mít jemnou chuť švestek. Dobrou chuť!