Přeskočit na hlavní obsah

Kynuté buchty

Na těsto budeme potřebovat:

500g hladké mouky
20g čerstvého droždí
200ml mléka
60g cukru
špetka soli
kůra z 1/2 citronu
1 žloutek
70g změklé Hery
vanilkový lusk (není nutný)
(trocha másla na vymazání formy)

Na náplň:

100g mletého máku
120ml mléka
3 lžíce rumu
1 sáček vanilkového cukru
povidla



Do mísy si nalijeme vlažné mléko a do něj si rozdrobíme kvasnice. Necháme vzejít kvásek (v mléku se začnou dělat malé bublinky). Proces trvá zhruba 15 minut. 



Po uplynutí 15 minut prosejeme do mísy mouku, přidáme sůl, nastrouhanou kůru z citronu, cukr, žloutek a změklé máslo. Pokud máte vanilkový lusk, přidáme půl lžičky vanilky.



Celé těsto důkladně promícháme tak, aby nelepilo. Pokud lepí, přidáme mouku. Těsto zasypeme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a dáme vykynout do tepla.



Když  nám těsto kyne, připravíme si makovou směs. Do hrnce si nasypeme mák a zalijeme ho mlékem. Necháme 5 minut vařit za stálého míchání. Konzistence musí být taková, aby se dala míchat, ale zase v ní nesmí být moc mléka. Přidáme rum a cukr, pořádně promícháme a necháme vychladnout. 
Těsto necháme kynout hodinu a poté si ho vyválíme na zhruba centimetr tlustý plát a rozkrájíme si ho na čtverce cca 5x5cm. Jednotlivé čtverečky začneme plnit připravenou makovou směsí, nebo povidly.



Rozehřejeme si 4 lžíce másla a nalijeme ho do pekáče. Z jednotlivých čtverečků budeme tvarovat buchty. Spojíme všechny rohy a zahladíme tak, aby nikde nebyly díry. Postupně je dáváme do pekáče blízko vedle sebe a vždy je namočíme do rozehřátého másla ze všech stran.



Takto připravené buchty necháme zhruba 15 minut kynout v teple v pekáči a zatím si předehřejeme troubu na 180 stupňů.



Buchty pečeme 10 minut na 180 stupňů a poté teplotu ztlumíme na 160 stupňů a pečeme ještě 15 minut.
Buchty necháme vychladnout a posypeme cukrem.
Dobrou chuť!





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Piškotový dort s krémem z Mascarpone

Na korpus budeme potřebovat: 1 hrnek hladké mouky 1 hrnek cukru krupice 5 vajec Krém: 250g Mascarpone 400ml smetany ke šlehání 20g cukr moučka Na ozdobu: cukrářská čokoládová poleva Milka čokoládová srdíčka 500g jahod jiné ovoce Postup: V mixéru vyšleháme vajíčka s cukrem do pěny. Šleháme minimálně 15 minut. Prosejeme mouku a postupně ji přidáme do vajíček. Těsto opatrně promícháme.  Troubu předehřejeme na 180 stupňů, vymažeme si formu máslem a vyložíme pečícím papírem. Těsto do ní nalijeme a dáme péct zhruba na 30 minut. Troubu během pečení raději neotvírejte, aby vám těsto nespadlo.  Zhruba 5 minut před koncem pečení troubu otevřeme a píchneme špejlí do těsta. Jestli se na ní těsto ještě nalepí, korpus není úplně upečený. Po upečení necháme korpus cca 10 minut ještě ve formě. Připravíme si krém. Dáme si do mixéru Mascarpone a cukr. Lehce prošplháme a přidáme smetanu. kterou spojíme s Mascarpone. Poté vyšleháme tuhý krém. Šleháme maximálně...

Skořicové šneky

Na těsto budeme potřebovat: 500g hladké mouky 3 lžíce cukru krupice špetka soli 1 kvasnice 250ml mléka 4 žloutky 150g Hery nastrouhaná kůra z citronu Na náplň: čtvrtka rozpuštěného másla 1 skořicový cukr 3 lžíce mleté skořice Postup: Do jedné mísy dáme 3 lžíce mouky, lžíci cukru, zalijeme vlažným mlékem a rozdrobíme celé kvasnice. Necháme v teple nakynout přibližně 20 minut. Do druhé mísy si dáme mouku, zbytek cukru, špetku soli, změklou Heru a nastrouháme citronovou kůru (podle chuti). Do těsta přidáme i všechny žloutky. Nakonec přidáme do mísy směs s kvasnicemi. Celou ji důkladně promícháme a uhněteme těsto. Hněteme přibližně 20 minut, aby se těsto nelepilo ke krajům mísy. Pokud lepí, přidáme mouku a opět důkladně prohněteme. Těsto přikryjeme čistou utěrkou a dáme kynout do tepla. Necháme kynout hodinu. Že těsto nakyne, poznáme tak, že bude zhruba 2x tak velké než před kynutím.  Vyndáme ho z mísy a vyvál...

Nadýchaný perník se švestkovou polevou

Na těsto budeme potřebovat: 2hrnky hladké mouky 1/2 hrnku cukru 1 hrnek mléka 1/2 hrnku oleje 1 vejce 1 kypřící prášek do perníku 1 vanilkový cukr 2 lžíce kakaa Na polevu: 200g sušených švestek 1 lžíci cukru špetku soli 3 lžičky skořice Postup: Příprava perníku je naprosto jednoduchá, smícháme si v míse všechny sypké suroviny a přidáme mléko, olej a vejce. Perník dáme péct do trouby předehřáté na 180 stupňů asi na půl hodiny. Mezitím si připravíme švestkovou polevu. Švestky opláchneme a dáme podusit, aby změkly. Až budou měkké, vezmeme tyčový mixér a rozmixujeme. Přidáme cukr, sůl a skořici a pokud je poleva moc hustá, tak trochu vody.  Na ještě teplý perník polevu rozetřeme, aby se trochu vsákla do perníku. Po vychladnutí bude perník lesklý a bude mít jemnou chuť švestek. Dobrou chuť!