Na těsto budeme potřebovat:
500g hladké mouky
20g čerstvého droždí
200ml mléka
60g cukru
špetka soli
kůra z 1/2 citronu
1 žloutek
70g změklé Hery
vanilkový lusk (není nutný)
(trocha másla na vymazání formy)
Na náplň:
100g mletého máku
120ml mléka
3 lžíce rumu
1 sáček vanilkového cukru
povidla
Do mísy si nalijeme vlažné mléko a do něj si rozdrobíme kvasnice. Necháme vzejít kvásek (v mléku se začnou dělat malé bublinky). Proces trvá zhruba 15 minut.
Po uplynutí 15 minut prosejeme do mísy mouku, přidáme sůl, nastrouhanou kůru z citronu, cukr, žloutek a změklé máslo. Pokud máte vanilkový lusk, přidáme půl lžičky vanilky.
Celé těsto důkladně promícháme tak, aby nelepilo. Pokud lepí, přidáme mouku. Těsto zasypeme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a dáme vykynout do tepla.
Když nám těsto kyne, připravíme si makovou směs. Do hrnce si nasypeme mák a zalijeme ho mlékem. Necháme 5 minut vařit za stálého míchání. Konzistence musí být taková, aby se dala míchat, ale zase v ní nesmí být moc mléka. Přidáme rum a cukr, pořádně promícháme a necháme vychladnout.
Těsto necháme kynout hodinu a poté si ho vyválíme na zhruba centimetr tlustý plát a rozkrájíme si ho na čtverce cca 5x5cm. Jednotlivé čtverečky začneme plnit připravenou makovou směsí, nebo povidly.
Rozehřejeme si 4 lžíce másla a nalijeme ho do pekáče. Z jednotlivých čtverečků budeme tvarovat buchty. Spojíme všechny rohy a zahladíme tak, aby nikde nebyly díry. Postupně je dáváme do pekáče blízko vedle sebe a vždy je namočíme do rozehřátého másla ze všech stran.
Takto připravené buchty necháme zhruba 15 minut kynout v teple v pekáči a zatím si předehřejeme troubu na 180 stupňů.
Buchty pečeme 10 minut na 180 stupňů a poté teplotu ztlumíme na 160 stupňů a pečeme ještě 15 minut.
Buchty necháme vychladnout a posypeme cukrem.
Dobrou chuť!
Komentáře
Okomentovat